Bitti seilaa merellä

Saitko joululahjaksi tabletin ja älypuhelimen? Nyt on aika ladata siihen purjehtijalle sopivat sovellukset (apps, appsit) ja opetella käyttämään niitä ennen kuin päästään taas tositoimiin merelle.

Tällainen juttu on pakko aloittaa varoituksella. Jokaisen on osattava navigoida myös perinteisin menetelmin ja välinein, koska sähköisiin ratkaisuihin ei todellakaan voi luottaa. Pidä huoli, että veneessäsi on ajantasaiset merikortit ja toimivat navigointivälineet siltä varalta, että sähköiset apulaisesi tekevät tenän. Voin vakuuttaa, että jos ne todellakin tekevät tenän, ne tekevät sen juuri silloin, kun kiivaimmin etsit pimeässä kivisillä vesillä sitä oikeaa merkkiä, josta kääntyä, tai olet hukannut paikkasi merikortilla.

Kun asiallisista asioista on huolehdittu, voi nauttia mobiilisovellusten ihanuuksista kaikessa rauhassa.

Tärkein sovellus, jota itse käytän, on tietenkin  navigointiohjelma. Navionicsin koko Euroopan kattava korkearesoluutioinen merikortti maksaa noin 50 euroa ja siihen saa ostaa myös täydentäviä osia, kuten automaattisen reitityksen, erikoiskarttoja jne. Kortti on helppolukuinen, nopea ja ajantasainen. Yhdellä maksulla saa kaikki Euroopan merikortit, järvialueista pitää sitten maksaa erikseen. Kartta pitää tietenkin muistaa ladata ennen reissua, sillä isoja tiedostoja ei ole järkeä pitää koneen muistissa silloin kun niitä ei tarvitse. Tällä pärjää niin kotivesillä kuin Naispurjehtijoiden tulevilla Välimerenpurjehduksillakin. Reitin tekeminen on helppoa ja nopeaa ainakin tavanomaiseen plotteriin verrattuna. Kun reittejä on helppo tehdä, on myös helppo vertailla eri reittivaihtoehtoja ja korjailla reittiä matkan varrella. Karttaan voi myös liittää valokuvia, esimerkiksi saarten siluetteja, kiinnityspaikkoja tai vain muistin tueksi tuleviin tarpeisiin. Hyödyllinen ominaisuus silloinkin, kun kirjotat purjehdusblogia.

Purjehtijalle sää- ja tuuliennusteet ovat tietenkin tärkeitä. Ilmatieteen laitoksella on näpsäkkä sääsovellus.  Purjehtija tutkii tietysti merisään erikseen laitoksen nettisivuilta vaikka sovelluksessa näkyvätkin varoitukset. Tuulienusteissa on parhaiten onnistunut viime vuosina mutu-raadin mukaan norjalainen yr.no, jolla on myös oma sovellus älypuhelimiin ja tabletteihin. Yksi suosittu tuulipalvelu on Predict Wind ja moni tutkii säätä WeatherProsta.

Mukava sovellus on Gone Boating (1,89 €), joka on paikannus- ja lokikirjapalvelu, jonka avulla esimerkiksi kotiin jääneet perheenjäsenet pysyvät myös kortilla tai purjehtija voi päivittää sijaintinsa Twitteriin. Palveluun tallennetaan myös veneen tarkat tiedot (purjenumero jne.), joten jos jotain ongelmia tulee, ei huolissaan olevien tarvitse turvautua muistitietoihinsa.

Marine Rules & Signals -sovelluksesta on hyödyn lisäksi myös paljon iloa: viittojen, valojen, äänimerkkien jne. opettelu kun sujuu ihan leikiten purjehtiessa. Sailing Quiz hd on visailusovellus, jolla luulisi sääntöjen uppoavan kovempaankin päähän.

Marine Traffic -palvelun avulla on mukava tutkia onko isoja laivoja lähistöllä, kun liikutaan syväväylillä. Sankassa sumussa aivan ehdoton.

simulaattori
Top Sailor -purjehdussimulaattori on realistinen: ison skuuttia voi säätää oranssilla nuolella merkitystä kohdasta.

Yksi hilpeä sovellus on Top Sailor purjehdussimulaattori (~ 6 €), jossa on ensin käytävä purjehduskoulu ennenkuin pääsee vapaasti irroittelemaan.

ShopShop-kauppalista on erittäin käytännöllinen merellä ja maissa. Minulla on siinä listat varusteista, jotka pitää muistaa viedä veneelle keväällä ja eri lista pentterin tarvikkeista. Siihen on hyvä laatia myös kunnostus- ja korjauslistoja tai listoja veneen varusteista. Sovellus tallettaa listat ja asiasanat (”tärpättiä”, ”vesitankki”, ”leipää”), joten niitä ei tarvitse naputella aina uudelleen.

Ilman kirjaa en purjehtimaan lähde, mutta sähkökirja ei vie veneestä arvokasta säilytystilaa. Sähkökirjapuolella on erilaisia palveluja, mutta Helmet-kirjastojen kautta voi lainata e-kirjoja ja –lehtiä maksutta. Tarvitset vain kirjastokortin numeron ja pin-koodin. Koodin saat lähimmästä kirjastosta.

Minä kulutan lomalla myös maksullisia palveluja, elisa-kirja on Suomen suurin e-kirjakauppa, enkä ilman käsityölehtiäkään halua olla. Enää en myöskään kanna veneeseen keittokirjoja. Kaikki reseptithän ovat ulottuvilla, jos vain olemme verkon kantamilla.

Joskus iskee tarve luonnostella tai piirtää jokin idea tai ajatus. Maksuttomia piirrosohjelmia on paljon, niistä Paper by FiftyThree on yksi suosikkini.

Käytän sekä tietokoneella että puhelimella ja iPadilla Evernote-muistikirjaa, johon on helppo tallettaa internet-lähteitä, artikkeleita jne. Olen hankkinut myös muistikirjan, jossa on erilliset tarrat, jotka ohjelma tunnistaa ja sijoittaa kuvatiedoston oikeaan kansioon kun kuvaan kirjaan piirretyn luonnoksen. Kansioita voi itse hallita, niinpä minulla on kansiot esimerkiksi luonnoksille, satamapiirroksille jne. Evernote-ohjelman perusversio on maksuton, mutta muistikirjan ostamalla saa kylkiäisenä laajemman version käyttöoikeuden joksikin aikaa.

Sadetta pidellessä voi katsella Yle Areenan hyvää tarjontaa ja puolison (tai lasten) alkaessa kiukutella voi iPadin valjastaa perherauhalle ja valita maksullisesta ohjelmapalvelusta (esim. Netflix, Hbo Nordic) elokuvan tai tv-sarjan.

Google on tietenkin meillä jatkuvassa käytössä, sen avulla selviää, ”kenen purjenumero?”, ”minkä pursiseuran lippu tuo on” tai vaikka lossin aikataulu.  Tuntemattomat linnut, kasvit ja maantieteelliset kysymykset ratkotaan yleensä heti tapahtumapaikalla. Puhumattakaan unohtuneista laulunsanoista.

StarWalk on ihana ohjelma, jonka avulla voi tunnistaa tähtikuvioita ja saada tiedon tähtitaivaan tapahtumista, planeettojen liikkeistä jne.

Ilmainen Knots guide for iPad kertoo miten on erilaiset solmut tehty. Tarjolla on myös lukuisia maksullisia solmuoppaita.

Kilpapurjehduksiin on monenlaista apuvälinettä mm. kansainväliset kilpailusäännöt ja  taktista apua. Kilpailuja, ainakin joitain, voi seurata myös reaaliajassa täplinä kartalla. Myös  purjehduslehtiä on tarjolla maksua vastaan.

Muista Naispurjehtijoiden tapaamisen  venemessuilla lauantaina 8.2. klo 15-16 Ravintola Piazzassa  (eteläinen sisäänkäynti, pääovista oikealle, luentosalien vieressä)!

1 ajatus aiheesta “Bitti seilaa merellä”

  1. Meripirkko

    Kiitos! Juuri tätä kaipasinkin. Kiitos kivasta blogista, pitänee panna jäsenhakemus sisään…

Kommentointi on suljettu.

Vieritä ylös