Olipas kesä!

kommodori-pia-siukosaari-pieni

Lapsuuden muistoissa kesät oli juuri tällaisia, loppumaton sarja aurinkopäiviä.
Kaikki varmasti saivat nauttia helteestä, sijoittui loma sitten mihin aikaan kesää tahansa.

Olosuhteet olivat samalla otolliset sinileväkasvustolle ja Suomenlahdella koettiinkin vuosikymmenen voimakkaimmat sinileväkukinnat. Pintalevälautat kattoivat pahimmillaan lähes koko Suomenlahden. Myös Saaristomeren ja Ahvenanmeren eteläosissa esiintyi runsaasti sinilevää pintalauttoina. Ahvenanmerta ylittäessä levää riitti koko matkan Ruotsista Suomeen asti

Jos tästä leväsurkeudesta jotain hyvää haluaa löytää, niin ehkä sen, että Itämeren tila nousi jälleen otsikoihin ja sekä yksityisiin että julkisiin keskusteluihin. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vähentää Itämeren kuormitusta. Suurimman vaikutuksen saa aikaiseksi muuttamalla elintapojaan kautta linjan luontoa vähemmän rasittavaksi. Lisäksi jokainen konkreettinen teko meren äärellä auttaa. Tiskataan maissa tai kannetaan tiskivedet maihin, kerätään saarenrannoille ajautuneet roskat ja vaihdetaan pesuaineet luontoystävällisiksi. Ehkä pieniä tekoja, mutta pienestä muutos alkaa.

Onnistuminen ei koskaan ole suuri askel, joka otetaan tulevaisuudessa. Se on pieni asken, joka otetaan nyt. (Jonatan Martensson)

Nyt onkin sitten erinomainen hetki alkaa valmistautua ensi kesän purjehduksiin; herkulliset suppilovahverot odottavat metsissä poimijaansa ja kuivaajaansa.

Oikein mukavaa syksyä – tavataan syysseminaarissa lokakuussa!

Pia Siukosaari
Kommodori
Naispurjehtiajat ry – Sailing Ladies

Uusi hallitus aloittanut tarmokkaasti

Naispurjehtijoiden sääntömääräisessä vuosikokouksessa aurinkoisessa Kasnäsissa 18.3.2018 hallitus uudistui seuraavasti;
Varakommodori Maarit Kangas oli halukas jättämään tehtävänsä seuraavalle, ja uudeksi varakommodoriksi valittiin hallituksen jäsen Anne Kolehmainen. Myös Bettina Sågbom-Ek halusi tässä vaiheessa luopua hallitustyöskentelystä.

Lämmin kiitos Maarit ja Bettina tarmokkaasta panoksestanne seuramme hyväksi!
Teidän kanssanne on ollut ilo työskennellä 🙂

Äänestyksellä hallitukseen valittiin
Kirsi Suvilehto (Helsinki), Tina Hellsten (Hanko), Hanna Kutschke (Tampere) ja Mirkka Turtiainen (Helsinki).
Varakommodorina aloittaa siis Anne Kolehmainen (Helsinki), ja kommodorina jatkaa allekirjoittanut (Espoo).
Hallituksen ensimmäiseksi varajäseneksi valittiin Tuuli Kassila (Lohja) ja toiseksi varajäseneksi Susanna Viljanen (Espoo).

Hallituksen vaihto- ja järjestäytymiskokouksessa 8.4.2018 työryhmä- ja aluevastuita jaettiin seuraavasti:
Anne Kolehmainen – koulututustyöryhmä
Tina Hellsten – jäsenpurjehdustyöryhmä
Mirkka Turtiainen – ympäristö- ja tapahtumatyöryhmä, aluetyöryhmistä Helsinki
Hanna Kutschke – viestintätyöryhmä, sekä aluetyöryhmistä Turku ja Tampere
Pia Siukosaari – kilpapurjehdus- ja kansainvälistymistyöryhmä sekä juhlatoimikunta

Viestintä on selvästi alue, johon meidän tulee jatkossa panostaa enemmän. Jos tunnet paloa aiheeseen ja olisit halukas ideoimaan, kirjoittamaan, toimittamaan, haastattelemaan ja tuottamaan juttuja esim. nettisivuillemme, niin ole mieluusti yhteydessä Hannaan, kutschkeha@gmail.com. Ei pidetä rimaa liian korkealla. Mukavaa olisi, että juttuja syntyisi runsaasti ja rikkaasti; vaikka jokaisesta jäsenpurjehduksesta, jäsenien omista veneistä, iloisista tapahtumista tai opettavaisista töppäilyistä. Ihan omalla persoonallisella kielellä ja tyylillä.
Kansainvälistymistyöryhmämme kaipaa myös täydennystä. Mikäli aihe kiinnostaa, ota yhteyttä pia.siukosaari@naispurjehtijat.fi Selvitellään yhdessä jäsenten tahtotilaa ja ideoidaan eteenpäin.

Raija Alapeterin luopuessa seuramme koulutuspäällikön tehtävästä on hallitus valinnut uudeksi koulutuspäälliköksi Maarit Suomen Turusta.
Maarit on mm. PORYn opettaja, SPV:n veneilykouluttaja sekä venekatsastaja.
Napsin koulutustyöryhmässä Maarit on toiminut vuodesta 2013. Maarit on kokenut purjehtija ja hän on kouluttautunut purjehduksen alalla laajasti. Viimeisimpänä suorituksena RYA:n Coastal Skipper/Yachtmaster tutkinto.
Suurkiitos Raija kaikesta tähänastisesta, ja tervetuloa remmiin Maarit!

Tällä hetkellä yleisesti puhuttaa GDPR (General Data Protection Regulation) eli uusi EU:n laajuinen tietosuoja-asetus. Tämä tulee vaikuttamaan myös Napsin toimintaan ja meidän tulee hioa prosessimme asetuksen vaatimalle tasolle. Ainoastaan toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisia jäsentietoja saa säilyttää ja niitä tulee suojella huolellisesti, jotta ne eivät joudu vääriin käsiin. Tietojen tallentamiseen tulee olla jäsenen lupa, vanhat ja väärät tiedot tulee korjata, ja jäsenen erottua tiedot tulee hävittää. Suurta muutostahan tässä ei aiempaan ole, mutta prosesseja hioessamme tulemme todennäköisesti vielä kysymään lupaanne tietojen tallentamiseen mm. Hobbydeedissä. Koitetaan saada asiat yhdessä jouhevasti ja asianmukaisesti hoidettua.

Seuraava hallituksen kokous on 7.5.18 – keskitymme silloin viestintään ja suunnittelemme jo vähän syysseminaaria, joka pidetään 26.-28.10.2018.
Mikäli haluat nostaa esiin aiheita tai ideoita, ole reippaasti yhteydessä!

Mukavaa veneenrapsutuskevättä!

Pia Siukosaari
Kommodori
Naispurjehtijat – Sailing Ladies ry

Kiitos luottamuksesta rakkaat napsilaiset!

Innostuneena ja iloisena vastaanotin kommodorin luottamustehtävän maaliskuussa.

Seuramme on niin erityisen upea energian- ja elämyksienlähde, että haluan olla mukana sitä kehittämässä.

Naps on tuonut elämääni ja purjehdukseeni paljon lisää. Aloitin harrastuksen perinteisesti optimistijollalla sekä matkapurjehtimalla perheeni kanssa. Nuoruusvuosina tutustuin myös hiukan kilpapurjehdukseen, niin kilpailijana kuin järjestäjänäkin. Nykyisin purjehdin mieheni kanssa S&S:n vuoden 1961 mallisella puisella joolilla.

Optari-ura alkoi 1970

Optari-ura alkoi 1970

pia-siukosaari

Pia ruorissa

Circe III

Circe III

Naispurjehtijoiden jäsen olen ollut vuodesta 2012. Napsin myötä olen rohkaistunut itsenäistymään purjehtijana ja saanut paljon uusia mahdollisuuksia lajin harrastamiseen. Jäsenistöstä olen löytänyt runsaasti uusia ystäviä. Verkottuminen saman henkisten kanssa on mahdollistanut myös monia hienoja seikkailuja. Ja lisää on tulossa.

Ensimmäinen seurani oli Westend Sailors. Nykyinen satamaseurani on NJK, ja lisäksi kuulun Espoon Kippareihin. Toimin myös SPV:n viestintätyöryhmässä. Uskon, että näistä viiteryhmistäni on hyötyä myös Napsille. Siviiliammatiltani olen mainostoimiston asiakkuusjohtaja. Jalat maassa ja joskus mantereellakin pitää kaksi tytärtä ja aviomies.

Ehdolle asettumista pohdin usean kuukauden ajan. Rima on asetettu korkealle. Aikaisemmat hallitukset ja kommodorit ovat tehneet upeaa työtä; jäsenet ovat tyytyväisiä, jäsenmäärä on edelleen vauhdikkaassa kasvussa ja seuramme valittiin viime vuonna SPV:n vuoden seuraksi. Myös vuoden kouluttaja löytyi seurastamme.

Kasvuvauhtimme asettaa haastetta innostuksen säilyttämiselle ja toiminnan laadun ja laajuuden ylläpitämiselle. Haluamme jatkossakin täyttää valtakunnalisen seuran jäsenten toiveet.

Porukkamme energia syntyy innostuksesta purjehdukseen. Meitä yhdistää intohimo hienoon lajiin. Tätä energiaa ja yhteisöllisyyttä voimme edistää aktiivisen keskenäisen viestinnän avulla. Meillä on ainutlaatuinen Naps-kulttuuri. Pidetään sitä yllä ja jutellaan toisillemme!

Monipuolinen seuratoiminta on ollut usean tarmokkaan ihmisen työpanoksen tulosta. Toisinaan tuo taakka on saattanut tuntua jostakusta liiankin rankalta. Haluan uskoa, että meitä on niin monta asiastamme innostunutta ja että voimme tuota taakkaa vieläkin enemmän jakaa.

”Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin.
Ja jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki tehdyksi”

Aktiivisesti osallistumalla saamme itsekin seurastamme parhaan ilon ja hyödyn. Tulkaa mukaan toimintaan, tutustutaan toisiimme ja luodaan elämyksiä yhdessä!

Pia Siukosaari
kommodori
pia.siukosaari@naispurjehtijat.fi
p. 040 5104505

Save

Save

Save

Save

Vuoden kouluttaja 2016 ja vuoden seura 2016

Kuopiossa, Kallaveden rannalla, vietetään Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n kauden päätösgaalaa 19.11.2016. Sali on juhlava, pitkät pöydät, valkoiset pöytäliinat, vieraat juhlapuvuissaan. Orkesteri viihdyttää taustalla. Vuosi 2016 huipentuu ansioituneiden toimijoiden ja vuoden 2016 seurojen palkitsemiseen.

kunniakirja_raija-spv-kuopio-2_pieni

Tilaisuus oli pursiseurallemme, Naispurjehtijat – Sailing Ladies, merkittävä. Saimme kaksi arvokasta kunniamainintaa. Näistä ensimmäinen kunniamaininta ”Vuoden kouluttaja” ojennettiin koulutuspäällikkö Raija Alapeterille. R.Alapeterin toiminta seuran koulutuspäällikkönä ja kouluttajana on ansiokasta ja esimerkillistä. Raijan kouluttamia veneilijöitä ja venepäälliköitä on seurassamme jo useita. Raijan erityinen vahvuus on innostaa jäsenistöä kehittymään osaavaksi ja vastuulliseksi purjehtijaksi. Raijan sanoin: ”Yhdessä tekeminen teoriassa, käytännön harjoituksissa ja jäsenpurjehduksilla vahvistaa ja antaa varmuutta turvalliseen vesillä liikkumiseen.”

tunnustuspalkinto-naps-vuoden-2016-pursiseura_pieni-koko

Seuramme sai myös toisen kunniamaininnan ”Vuoden 2016 pursiseura Naispurjehtijat – Sailing Ladies”. Purjehtivien naisten oman pursiseuran perustaminen on osoittautunut perustelluksi ja tarpeelliseksi. Lähes kymmenen vuoden aikana Naispurjehtijat – Sailing Ladies on lujittanut paikkansa aktiivisena pursiseurana.  Naispurjehtijat – Sailing Ladies on toiminut esimerkillisesti, olemme kehittäneet toimintaamme pitkäjänteisesti ja menestyksellisesti. Työ näkyy jäsenistön nopeana kasvuna. Rohkaisemme jäsenistöä kehittymään purjehduksessa sekä ottamaan vastuuta veneessä, tarjoamme monipuolisia jäsenpurjehduksia ja järjestämme mukavaa yhdessäoloa sekä verkostoitumismahdollisuuksia. Kunniamaininta on upea arvostus seuran tekemälle työlle.

Alla muutama kuva palkintojenjakotilaisuudesta.

img_4742img_4751img_488920161119_221805_reijaraija-ja-reija

Kuvat: Helmi Hollo/SPV ja Sara Rosenstedt/NaPS

Turussa 27.11.2016

Reija Kaira
Kommodori
Naispurjehtijat – Sailing Ladies

Kommodorin kirje 5

Hyvät naispurjehtijat

Tyyni ja aurinkoinen sunnuntaiaamu houkuttelee aamu-uinnille, merivesi maistuu huulilla. Aamiainen on katettu ulkotilan pöydälle …lokakuun ensimmäinen viikonvaihde tuntui yhä lämpimältä ja kesäiseltä.

Tosiasiassa valmistaudumme veneiden nostoon. Veneet tyhjennetään, syyshuollot tehdään. Venepukki kaivetaan esille. Vene on peiteltävä vielä ennen lumen tuloa. Talvitelakointiin liittyy haikeutta. Kesä on ohi. Kuin lohdutuksesi suunnittelemme jo ensi kesää.

Naispurjehtijat valmistautuu yhdistyksenä syksyn tuloon.  Syyskuussa järjestettiin uusille jäsenille tutustumistilaisuudet sekä Helsingissä että Turussa. Ilahduttavan moni saapui paikalle. Halu kehittyä purjehtijana, verkostoitua sekä päästä merelle oli ilmeinen jokaisen kohdalla. Yhdistyksenä haluamme täyttää toiveenne parhain mahdollisin tavoin. Naispurjehtijoissa on tällä hetkellä jäseniä 437.

Syksyn merkittävin tapahtuma, syysseminaari järjestetään Viking Line m/s Gabriellalla lokakuun lopussa 28.-30.10.2016. Seminaari laivalla ja päivä Tukholmassa tarjoaa hyvän mahdollisuuden verkostoitua ja kokea tuulahdus tunnelmallisesta Tukholmasta. Kansainvälistymistyöryhmän kuulumiset  kuulemme paluumatkalla. Tarkempi ohjelma – Osallistujat.com.

Syksyn ja talven koulutustarjonta täsmentyy lokakuussa koulutustyöryhmän kokoonnuttua. Talvikaudelle suunnitellaan veneilyn teoriakursseja, Meriturvan pelastautumiskurssi, venetekniikkakursseja, kädentaitokursseja. Kilpapurjehduspuolella järjestetään mm. sääntökoulutusta. Osa napsin koulutuksista pyritään järjestämään yhdessä muiden pursiseurojen kanssa. Kaikista koulutuksista tulee ilmoitukset osallistujat.comiin.

Jäsenpurjehdustyöryhmä kehittää ja suunnittelee jäsenpurjehduksia: ajankohtia, retkien pituuksia, reittejä ja puitteita, jolle purjehdukset rakennetaan. Luotettavat venevuokraamot ja taitavat matkanjärjestäjät ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita ja osa työryhmän käsittelemää kokonaisuutta. Jäsenpurjehdustyöryhmä ottaa mielellään vastaan palautetta menneestä ja toiveita tulevasta.

Ympäristöasiat puhuttavat syysseminaarissa. Pidä Saaristo Siistinä ry jakaa viimeisintä tietoa pohjamaaleista ja niiden ympäristöystävällisyydestä. Olethan sinäkin jo Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsen? Pääset suoraan jäsensivuiltamme hakemaan PSS:n jäsenyyttä. Pieni panos – hyvä mieli.

Kilpapurjehdustyöryhmä on aloittanut vauhdikkaasti. Yhteistyömahdollisuuksia kartoitetaan seurojen kanssa. Kilpasääntöseminaareja pyritään toteuttamaan kuluvana syksynä. Koulutustarpeita kuunnel-laan. Kilpapurjehdustyöryhmän kuulumisia lisää syysseminaarissa m/s Gabriellalla.

Aluetoiminta mahdollistaa tapahtumien järjestämisen ja niihin osallistumisen myös omalla alueella. Kannustamme kehittämään aluetoimintaa kaikilla alueilla. Tapahtumat mahdollistavat verkostoitumisen oman alueen jäsenistön kanssa ja luovat uusia purjehdusmahdollisuuksia.

 Sääntömuutostyöryhmä on tarkastellut yhdistyksen toimintamahdollisuuksia nykyisten sääntöjen pohjalta. Tärkeimmät muutostarpeet on kartoitettu ja kirjattu. Sääntömuutostyöryhmä esittelee muutosehdotukset syysseminaarissa m/s Gabriellalla.

Napsin kotisivuille on avattu kuvagalleria. Upeaa! Oletko jo tutustunut? Käy tsekkaamassa ja lataa omat hyvät otokset galleriaan. Kuvagallerian kuvat toimivat samalla erinomaisena kuvapankkina. Kuvat jäävät elämään, ne ovat  arvokasta Naispurjehtijoista kertovaa materiaalia myöhemmässäkin käytössä.  Voit myös käydä tykkäämässä muiden kuvista. Käy tutustumassa osoitteessa: http://www.naispurjehtijat.fi/jasenille/kuvagalleria/ (muista ensin kirjautua sivuille)

Vapautuvat toimet Naispurjehtijat – Sailing Ladies ry:ssä

Yhdistyksessämme vapautuu keväällä 2017 kaksi keskeistä tehtävää: taloudenhoitajan toimi sekä jäsensihteerin toimi. Taloudenhoitajan tehtäviin kuuluu kirjapito ja siihen liityvät tehtävät sekä muita taloushallinnon tehtäviä. Jäsensihteerin tehtäviin kuuluvat jäsenluettelon pitäminen sekä laskutus ja maksuliikenteen seuraaminen. Tehtävistä voi tiedustella lisää osoitteista talous@naispurjehtijat.fi ja jasenasiat@naispurjehtijat.fi. Syysseminaarissa on hyvä tilaisuus keskustella tehtävistä nykyisten toimenhaltijoiden kanssa.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että

  • jäsenposti kulkee yhä useammin sähköpostilla, tarkista sähköpostin oikeellisuus. Sähköpostia lähetetään SPV:n Suuli –jäsenrekisterin mukaisiin sähköpostiosoitteisiin sekä Osallistujat.com –sähköpostiosoitteisiin. Mikäli et saa postia, tarkista sähköpostiosoitteesi. Jäsenasioita koskevat tiedustelut ja ilmoitukset saa lähettää osoitteeseen jasenasiat@naispurjehtijat.fi
  • maksathan laskusi ajallaan. Helpotat jäsensihteerin työtä ja vähennät laskutuskustannuksia

Kaunista syksyä  …nähdään m/s Gabriellalla!

Reija Kaira
Kommodori
Naispurjehtijat – Sailing Ladies ry

”Naisten väylä vesille”