Materiaalipankki
Materiaalipankkiin on kerätty erilaisia hyödyllisiä aineistoja. Täältä löydät dokumentteja, huolto-ohjeita, lukuvinkkejä ja koulutuskalvoja.
Logoaineistot
Voit käyttää Naispurjehtijoiden logoja Office-tiedostoissa, omissa vaatepainatuksissa tai muissa Naispurjehtijoiden aineistoissa.
Ennen logoaineistojen käyttöä, tutustuthan kuitenkin Naispurjehtijoiden logo-ohjeistukseen.
Viestintäohje
Naispurjehtijat on aktiivinen viestijä ja seuralla on useita eri kanavia, joista osassa myös seuran jäsenet ja sidosryhmät voivat viestiä itse. Jotta viestintä olisi sujuvaa ja eri kanavia käytettäisiin haluttuihin käyttötarkoituksiin, on seura tehnyt viestintäohjeistuksen. Viestintäohje on päivitetty 30.8.2020.
Perehdythän ohjeistukseen ennen kuin viestit eri kanavissa. Tutustu ohjeeseen alla olevasta napista.
Aineistoja purjehduksille
Naispurjehtijat tarjoaa valmiita painoaineistoja vaatepainatuksia varten. Voit ottaa aineiston ja käydä itse paitapainossa painattamassa haluamasi vaatteet. Ole hyvä!
Seminaariesityksiä
Pidä Saaristo Siistinä esitys PSS – Antifouling maaleista syysseminaarissa 2016
Merisairaus ja veneen lääkekaappi
LL Anne Kolehmaisen esitys Napsin syysseminaarissa Emäsalossa 14.11.2015
Johdatus Navigointiin
Luennoitsija ja kalvot: Susanna Viljanen 6.3.2012
Veneilysaimaa -verkkopalvelu
Sanontoja säästä – Susanna Viljanen
Lukuvinkkejä sateisiin päiviin tai talvi-iltoihin
Näitä naispurjehtijat lukevat: Vinkkejä kirjoista, joiden tapahtumat sijoittuvat tai liittyvät purjeveneeseen tai muuten vain veneilyyn ja mereen. Iltojen pimetessä kääriydymme huopiin, asetumme takkatulen lämpöön ja heittäydymme merellisten tarinoiden viemiksi.
Jos sinulla on hyviä lukuvinkkejä, niin otamme niitä mielellämme vastaan napsviestinta@naispurjehtijat.fi.
Joni Skiftesvik
Pirtukuningas, Apteekkilaiva, Perämies Jokelan kotiinpaluu.
Skiftesvikin kirjoissa on äkillisiä ja arvaamattomia, elokuvan leikkauksia muistuttavia käänteitä sekä nopeita ajallisia siirtymiä ja takaumia. Hänen kirjallinen esitystapansa on tiivistä, iskevää ja värikästä. Varsinkin merellisissä teoksissa on myyttisiä piirteitä. Purjehdus ja merenkulku ovat Skiftesvikille, merikapteenin pojalle, tuttua aihepiiriä, josta kirjoittaminen vaikuttaa hänelle
vaivattomalta.
Pirtukuningas. WSOY 1993, 2012
Apteekkilaiva. WSOY 2006. Novellikokoelma. Skiftesvikin intohimo merenkulkuun näyttäytyy kokoelman kolmessa viimeisessä novellissa.
Perämies Jokelan kotiinpaluu. WSOY 2011.
Arturo Perez-Reverte
Merikartta.
Jännitys
Merikartta on enemmän kuin loistava jännitysromaani. Kirjassa haaksirikkoutuneiden laivojen metsästäjät etsivät Välimerelle kadonneen laivan aavetta. Pituus- ja leveyspiirit tuottavat ongelmia, joiden salaisuuksien avain on vanhoissa merikartoissa. Kirjan päähenkilö tempautuu mukaan hurjaan juoneen, josta ei puutu rikoksiakaan. Kirjassa kiehtoo se pikkutarkkuus millä kirjailija pureutuu aiheeseensa.
Like Kustannus 2000
Sari Vuoristo
Säätiedotus merenkulkijoille.
Novellikokoelma, 10 novellia
Meri on taustana koko teokselle. Se on kaikille erilainen: koti, lomapaikka, pakopaikka, pelottava, rauhoittava. Novelleissa myrskyää Itämeri, Jäämeri täyttyy jäävuorista ja Välimeri kimaltelee turkoosina. Merta voidaan katsella ikkunasta, veneestä, rannalta, valokuvista tai vain muistella mielessä.
Gummerrus 2007.
Tommy Hellsten
Elämäntaidot
Kirjassaan Miesmatka, Tommy Hellsten käsittelee omaa avioeroaan. Miesmatka on ilahduttava ja sykähdyttävä kertomus miehestä, joka lähtee ensimmäistä kertaa purjehtimaan yksin, ilman perhettään. Miehestä, joka purjehtii yksinään, pohtii omaa heikkoutensa ja puutteellisuutensa hyväksymistä. ”Toimii myös naiselle”
Kirjasampi 1998.
Johan Bargum
Syyspurjehdus.
Eräänä syyskuisena päivänä Olof ja Harald lähtevät purjehtimaan. Moni asia hiertää miesten menneisyydessä. Näistä vähäisin ei ole Elin, nainen joka on ollut kummankin miehen vaimo ja joka nyt on kuollut. Kun vene palaa kotilaituriin, on kyydissä enää toinen miehistä.
Tammi 2012
Viveca Sten
Syvissä vesissä.
Dekkari
Ruotsalainen dekkaristi, jonka tarinat sijoittuvat Sandhamniin ja Ruotsin saaristoon. Kirjoittaa nimellä Viveca Sten. Syvissä vesissä on ensimmäinen Viveca Stenin suomennos.
Syvissä vesissä sijoittuu Sandhamnin laivastotukikohtaan Tukholman saaristossa.
Crime Time 2012
Ann Rosman
Majakkamestarin tytär
Dekkari
Kertoo naisesta joka asuu purjeveneessä Göteborgin saaristossa. Kaikki tarinat sijoittuvat saaristoyhteisöön. Ann Rosman asuu Bohuslänin rannikolla, Marstrandin pikkukaupungissa miehensä, lapsensa ja kissansa kanssa. Hän rakastaa merta ja saaristoa ja on harrastanut purjehdusta pienestä pitäen.
Majakkamestarin tytär on Rosmanin esikoisteos.
Bazar 2011
Leena Lehtolainen
Tuulen puolella.
Dekkari
Lehtolaisen ominta aluetta eivät sittenkään ole poliisiasema tai koti, vaan rannikko ulkosaarineen ja meri. Siellä tuulen puolella on vahvoilla, meri on olennaisinta.
Tammi 1998.
Pirkko Saisio
Lokikirja.
Matkakertomus
Kaksi naista ostaa mahonkisen moottoriveneen, jossa on upea kattolamppu, erittäin hieno puinen ruori ja kauniit kesäiset ikkunaverhot. He olivat saaneet neuvoksi kysyä makeavesijäähdytintä ja kokeilla, vuotaako kajuutta. Kirja on koottu vuonna 1988–92 pidetyistä aidoista lokikirjoista.
Siltala 2010.
Maria Ingerup
Var är den riktiga kaptenen?
Matkakertomus
En härligt livsbejakande seglingsskildring – fyra unga, entusiastiska tjejer korsar Atlanten och seglar ett år på Cantare i Västindien och Bahamas. På vägen möts de av beundran, respekt och en och annan fördom!
”Var är den riktiga kaptenen?” En typisk kommentar när Maria och hennes besättning lade till i hamnarna under deras årslånga segling från Sverige till Västindien och tillbaka. Och många var de fördomsfullt flinande gubbar som erbjöd sig att komma ombord och visa hur segling går till.
Ruotsinkielinen
Norstedts Förlag 2012.
Leena Bergenheim
Neitsytmatka.
Matkakertomus
Kuinka haaveista tehdään totta. Ensimmäinen suomalainen naismiehistö purjehtii Atlantin yli.
Gummerus 1988
Heikki Herrala
Kuunarilla Karibianmerelle.
Matkakertomus
Vaiheikas purjehdusmatka Helsingistä Välimeren ja Kanariansaarten kautta trooppisille vesille.
Kirjayhtymä 1976.
John Caldwell
Yksin yli valtameren.
Matkakertomus
Sotien jälkeen nuori mies lähtee morsiamen perään toiselle puolen maailmaa pienellä 29-jalkaisella veneellä. Matkakertomus.
Löytyy myös siis suomenkielellä nimellä Yksin yli valtameren. Ja jopa kirjastosta.
Tammi 1951.
Heli ja Heikki Ervi
Maailman ympäri vastatuuleen.
Matkakertomus
Lentäjä-sairaanhoitajapari Heli ja Heikki Ervi kiersivät 1983–85 maapallon 11-metrisellä purjeveneellään nimeltä Dynamite. Kirja on matkakertomus heidän matkastaan ja kokemuksistaan.
Tammi 1987.
Alpo Ruuth
158 vuorokautta.
Matkakertomus
Kertomus matkasta Bernt Hartwallin päiväkirjan mukaan.
Tammi 1983.
Naomi James
Yksin maailman merillä.
Uudessa-Seelannissa syntynyt lammasfarmarin tytär purjehtii 28 -vuotiaana ensimmäisenä naisena yksin Kap Hornin kautta maapallon ympäri. Hän tietää, mitä on olla merellä pienessä veneessä oman neuvokkuutensa varassa.
Rosie Swale
Kap Horniin lapset.
Matkakertomus
No, jo oli hurjapäistä vai oliko se paremminkin kaistapäistä toimintaa. Perhe selvisi kuitenkin onneksi hengissä kohtaamistaan hengenvaaroista huolimatta. 1970-luvulla ei vielä ollut hienoja nykyaikaisia paikantamis- ja viestimisvälineitä, joten purjehtiminen oli siitäkin syystä turvattomampaa kuin nyt. Rosie Swale ei ole mikään kirjallinen virtuoosi, mutta itse tarina on kyllä todella mielenkiintoinen.
Otava 1975.
Göran Schildt
Purjehdukseni Daphnella.
Matkakertomus
Schildt tunnetaan ehkä parhaiten matkakuvauksistaan Daphne-purjeveneellään Välimerellä tekemistä matkoista. Päätös lähteä purjehtimaan syntyi Schildtin jouduttua viettämään puoli vuotta sairaalassa hänen haavoituttuaan talvisodassa. Arkkitehti Alvar Aalto oli yksi Daphnella käyneistä vieraista. Göran Schildt on kirjoittanut useita kirjoja purjehduksistaan s/y Daphnella Välimerellä.
Otava 1987.
Joshua Slocum
Yksin maapallon ympäri sekä purjehdus Liberdadella Brasiliasta Amerikkaan
Matkakertomus
Joshua Slocum oli ensimmäinen yksin pallomme ympäri purjehtinut; merikarhu lähti matkalleen Bostonista huhtikuussa 1895 ja palasi samaan paikkaan kesäkuussa 1898.
Alkuperäisteos ilmestyi 1900
I suomennos on vuodelta 1953. II suomennos 2005
John Nurmisen säätiön kustantamana.
Patricia Vellinga
Sailing there, cruising across Europe and the Medirerranean.
Matkakertomus
Hauskasti kirjoitettu tosikertomus amerikkalaisesta pariskunnasta, jotka tilaavat veneen Aasiasta ja saavat lähinnä veneenrakennuspakkauksen. Siitä sitten Ranskan läpi kanavia pitkin ja Välimerelle.
Peacock Hill Publishing, 2009
Katso Amazonista