69 purjehtimisesta innostunutta naista kokoontui maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Kirkkonummella Majvikissa. Mukana oli seuran perustajajäsen sekä muutama aivan uusi jäsen ja loput siltä väliltä. Hiljaista hetkeä ei varmaan koko viikonlopun aikana ollut! Oli mukava tavata tuttuja pitkästä aikaa ja todella kiva nähdä myös uusia innostuneita jäseniä.
Perjantai-ilta alkoi ohjatulla rentoutuksella, johon en valitettavasti ehtinyt mukaan. Illallisen jälkeen työryhmät kokoontuivat pohtimaan tulevia mm. purjehduksia, koulutuksia ja muita tapahtumia. Sitten osa lähti saunomaan ja osa takkahuoneeseen tulen ääreen iltaa viettämään. Osa myös testaili uima-altaassa paukkuliivejä 🙂
Hallitus oli ideoinut ja järjestänyt meille tällä kertaa sisällöltään aivan huikean ohjelman. Lauantaiaamuna kuulla Lissu Suursalmen vetämästä lasten purjehdusaiheisesta lukukirjasta alkunsa saaneesta Vilskettä vesillä-projektista, jonka tavoite ei ole enempää eikä vähempää kuin se, että jokainen oppilas Suomessa saisi koulussa opetusta turvalliseen vesillä liikkumiseen!
”Koolla ei ole väliä, jos on innostunut” totesi Kari ”Ruffe” Nurmi. Saimme kuulla Ruffen hullun rohkeista, mutta menestyksekkäistä projekteista, mm. purjehduksista 9,5 metrisellä muoviveneellä Atlantin yli ja myöhemmin Huippuvuorille ja ”Atlantin ylityksestä Itämerellä” sekä maakrapujen valmentamisesta itsenäiseen Suomenlahden ylitykseen. Näimme huikeita kuvia jäävuorista ja mm. videon jääkarhusta ja kumiveneestä ja mitä kumiveneelle sitten tapahtui…
Seuramme jäsen Pia Grönblom kertoi meille Galiana-projektista. Pia on mukana Tapio Keskisen Ocean Globe Race 2023 -tiimissä yhtenä ”ei-juniorina”. Pia kertoi meille erityisesti tiimin nais- sekä juniorijäsenten osuudesta projektista. Esityksestä välittyi vahva yhteishenki ja pyyteetön aherrus yhteisen tavoitteen eteen. Galiana-vene rakennetaan käytännössä kokonaan uudestaan ja työ tehdään mahdollisimman pitkälle tiimin omin käsin.
Herkullisen lounaan jälkeen Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta tarjoili meille painavaa asiaa Itämeren tilasta ja tutkimuksesta. Maatalouden fosforipäästöt on pahin Itämeren rehevöittäjä. Sen sijaan jätevesien käsittely on nykyisin erittäin hyvällä tolalla. Paljon hyvää työtä on jo tehty, mutta vielä on laajoja happikatoalueita Itämeren pohjassa, joten pitkäjänteistä työtä täytyy jatkaa. Jokainen voi tarkkailla omien kulutustottumustensa vaikutusta Itämeren tilaan Itämeri-laskurin avulla. Vinkki lihansyöjille: jos vaihdat puolet ruokavaliosi lihasta Itämeren kalaan on sillä jopa suurempi hyödyllinen vaikutus Itämerelle kuin kokonaan kasvisruokavalioon siirtymisellä.
Painavan asian jälkeen pääsimme vähän haukkaamaan happea ja Mirkka veti meille perinteisiin pihaleikkeihin pohjautuvia kisailuja. Itsekin tarvoin ”sokkona kipparina” hangessa ja yritin hakea oikeaa suuntaa. Sain huomata, että hyvää tarkoittavien tiimin jäsenten huudot puuroutuivat muiden joukkueiden huutojen kanssa niin, etten saanut ohjeista mitään selvää: huutaako ne mulle, että oikealle vai vasemmalle? Jumbosija siis 😀
Kahvin jälkeen jakauduimme kahdelle eri luennolle: meteorologi Petri Takala piti pääsalissa luennon sääopin perusteista. Yläkerrassa taas kokenut kisaekspertti Tapani Juva kertoi kisoihin valmistautumisesta, huomioitavista ja huolehdittavista asioista ja kisataktiikoista. Vauhdin ylläpitämisen tärkeys joka tilanteessa ainakin jäi mieleeni! Todella mielenkiintoista ja itseäni ainakin kisakärpänen pääsi pikkuisen puraisemaan.
Kuva: Mirkka Sandberg
Tämän jälkeen Petri jatkoi pääsalissa sääopin jatkokurssin asioilla: mm. mitä tietoja säätiedotuksista ja -ennusteista kannattaisi etsiä ja mitä voi todeta taivasta tarkkailemalla, minkälainen ilmiö on merisää ja miten rannikon ja saariston muodot vaikuttavat eri tuulilla paikallisesti. Joskus paikalliset vaikutukset säähän kumoavat ennusteen.
Illallinen alkoi mukavasti kuohuviinilasillisella! Makoisan illallisen jälkeen taas saunaan ja uimaan tai takkahuoneeseen. Osa siirtyi jo sen jälkeen huoneisiinsa, mutta osalla ilta jatkui baarissa ja karaokestakin innostuttiin!
Kuva: Minttu Nikkilä
Aamuisinkin oli mahdollisuus käydä uimassa ja jokunen innokas tuota mahdollisuutta hyödynsikin. Sunnuntaiaamuna työryhmät kertoivat tälle vuodelle suunnitellusta ohjelmasta. Paljon purjehduksia onkin jo nettisivulla ja Nimenhuudossa, samoin dieselmoottori- ja sähkökursseja ja ainakin yksi saunailta – lisää tulossa. Ensiapukoulutusta suunnitellaan myös. Kommodorimme kertoi uudesta kipparimentorointikäytännöstä, jolla toivotaan saatavan seuralle uusia kippareita sekä kotimaan- että ulkomaanpurjehduksille.
Vuosikokous meni oikein sutjakkaasti Pia Siukosaaren komennossa. Hanna Kutschke valittiin uudeksi kommodoriksi Anne Kolehmaisen luopuessa tehtävästä. Päivi Lehtinen valittiin uudeksi varakommodoriksi. Anna-Stina Strang jatkaa kaksivuotiskauttaan. Kolmelle vapautuvalle hallituspaikalle oli ehdolla viisi ehdokasta. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Carita Vilén ja Leena Leikas. Itsekin olin asettunut ehdolle. Tällä kertaa äänet menivätkin tasan minun ja Mirkan kohdalla ja sitten pitikin äänestää meidän kahden osalta uudestaan. Onneksi meillä oli reippaat ääntenlaskijat Kirsi ja Saila! Mirkka Sandberg valittiin loppujen lopuksi hallitukseen uudestaan. Varajäseniksi valittiin Paula Bäck ja Tuija Töyräs.
Onneksi olkoon uusi hallitus!
Kiitos järjestäjille upeasta työstä ja kaikille tosi mukavasta viikonlopusta!
Paula Bäck
Artikkelin pääkuva: Tuula Johansson