Seuran Historiaa

Naispurjehtijoiden perustamiskokous pidettiin marraskuun 17 päivänä 2007 Helsingissä Strindbergin yläkerrassa. Paikalla oli seitsemän aktiivista naista.

”Vahvuuksiamme ovat osaaminen, luovuus, innostus ja osallistuminen.”

Naispurjehtijoiden perustamiskokous pidettiin marraskuun 17 päivänä 2007 Helsingissä Strindbergin yläkerrassa. Paikalla oli seitsemän aktiivista naista, jotka tahtoivat konkretisoida pursiseuraksi kaikki ne ajatukset, joita eri tahoilla oli mietitty jo jonkin aikaa. Pursiseuramme rekisteröitiin yhdistysrekisteriin 1.2.2008.

Arja Maneliuksen laajassa nais- ja purjehtijaverkostossa oli alkanut nousta ajatuksia naisten omasta pursiseurasta. Ensimmäisenä nämä  ajatukset lausui äänen Tuuli Aho ja siitä lähtivät liikkeelle pursiseuran perustamistoimet. Keväällä 2007 Särkisaloon kokoontui parinkymmenen naisen porukka päättämään uuden perustettavan pursiseuran nimestä ja säännöistä.

Pursiseuran perustamiskokouksessa ideoimme myös tulevaa logoamme ja lippuamme. Kaikkien kannatuksen sai ajatus merenneidosta, josta logon ideaa alettiin kehittämään. Lopputuloksena on 7.5.2008 Merenkulkuhallituksen hyväksymä lippu, jossa merenneidon ylävartalo on muuttunut purjeeksi  ja purjeveneen köli merenneidon pyrstöksi.

Aloitimme seitsemän naisen voimin, mutta loppuvuonna jäseniä oli jo 31 ja kannatusjäseniäkin kaksi. Ensimmäistä toimintavuottamme luotsasi kommodori Arja Manelius. Hallitukseen kuuluivat hänen lisäkseen varakommodori Päivi Somero ja muut ensimmäisen hallituksen jäsenet  olivat Sari HörkköMarsa Malmari ja Sanna Malmivaara.

Keväällä pidimme ensimmäisen jäsenseminaarin Störsbyssä. Iloisia naispurjehtijoita oli paikalla jo tusina. Suurin osa meistä oli toisillemme uusia tuttavuuksia, siksi nimien opettelemisessa riitti hauskoja hetkiä. Asiaakin oli, harjoittelimme navigointilaskuja, joita Arja Manelius oli meille valmistellut. Seminaari vahvisti uskoamme, että Naispurjehtijoilla on oma paikkansa suomalaisena pursiseurana.

Kesäkuussa 2008 toteutettiin Sail Day -tapahtumat sekä Espoossa että Turussa ja perehdyttiin purjeiden trimmaukseen. Osallistujia oli yhteensä 17 jäsentä.

Elokuussa 2008 toteutimme jäsenpurjehduksen vuokraveneillä. Lähdimme liikkeelle Taalintehtaalta kolmella veneellä ja purjehdimme  Stenskäriin, jonne saapui myös yksi jäsenveneemme. Stenskärissä oli paikalla noin 20 henkeä. Tapahtumaan osallistuivat myös kannatusjäsenemme ja naispurjehtijoista kiinnostuneita naisia.

”Tavoitteemme on lisätä purjehtimisen iloa, oppia ja onnistumista naisten keskuudessa.”

Syyskokouksemme pidettiin Helsingissä ravintola Ainossa 8.11.2008.

Vuoden 2009 aikana jäsenmäärämme kasvoi 47:ään ja kannatusjäsenten määrä neljään. Pursiseuran hallituksessa jatkoi kommodorina Arja Manelius ja varakommodorina Päivi Somero sekä jäseninä Marsa Malmari ja Sari Hörkkö. Uutena hallituksen jäsenenä aloitti Raija Alapeteri.
Kevätseminaarin pidimme Utössä, jossa jo 22 osallistujaa sai nauttia saariston aurinkoisesta kevättalvesta. Turkulaiset jäsenemme järjestivät meille upeat puitteet ja hauskan tehtäväradan. Kommodorimme Arja Manelius toimi  turvallisuusaiheisen seminaarimme kouluttajana; teimme ahkerasti ryhmätöitä.

Seminaarin yhteydessä pidetyssä kevätkokouksessa päätimme perustaa toimikuntia, joiden kautta jäsenet pääsevät mukaan toteuttamaan ja kehittämään toimintaamme: purjehduskoulutustoimikunta, jäsenpurjehdustoimikunta, jäsenseminaaritoimikunta ja talous- ja viestintätoimikunta. Lisäksi lähti liikkeelle purjehtijan keittokirjan ideointi. Tärkeää oli myös, että jäsenet saattoivat tilaisuudessa tehdä yhteisiä purjehdussuunnitelmia ja kesällä 2009 jäsenemme purjehtivatkin yhdessä, lisäksi viirimme alla otettiin osaa Sarvaston venekerhon Kalasopparaceen, Helsinki–Tallinna Raceen ja Viaporin Tuoppiin.

Vuoden 2009 aikana järjestettiin jäsenille koulutustilaisuuksia mm. sammutusharjoituksessa,  kilpapurjehduksen sää nnöistä ja pelastautumiskurssilla. Elokuussa järjestettiin yhteistyössä HSS:n kanssa tilaisuus purjehtia Laser16 veneillä.

Syyskokouksemme 2009 pidettiin marraskuussa Turussa, Pidä Saaristo Siistinä -järjestön laivassa.
Uudeksi hallitukseksi valittiin kommodori Päivi Somero, varakommodori Tiina Korpiola sekä jäseniksi  Tuuli Aho, Kirsti Reuhkala ja Paula Rissanen.

Kirjoitan tätä pientä historiikkia talvisena tammikuun viikonloppuna 2010.  Valtavasti on asioita tapahtunut parin vuoden aikana ja siitä kiitos aktiiviselle ja tarmokkaalle ensimmäiselle kommodorillemme Arjalle, kaikille aikaisemmille hallituksen jäsenille sekä kaikille aktiivisille jäsenille.

Naispurjehtijat on verkostomallilla toimiva pursiseura. Tavoitteemme on lisätä purjehtimisen iloa, oppia ja onnistumista naisten keskuudessa. Seurassamme on  jäseniä joiden vene on rekisteröity seuraamme, jäseniä joiden vene tai perheen vene on rekisteröity kotipursiseuraan ja jäseniä joilla ei ole venettä. Toiset meistä ovat aloittelevia purjehtijoita, toiset taas ovat purjehtineet lapsesta asti, kaikkia yhdistää halu kehittää purjehdustaitojaan yhdessä muiden naisten kanssa.

Verkostorakenteen lisäksi vahvuuksiamme ovat osaaminen, luovuus, innostus ja osallistuminen.

Tervetuloa mukaan Naispurjehtijoiden toimintaan!

Päivi Somero
Kommodori vuonna 2010

Vieritä ylös