Ihanat purjehtivat naiset!

Heinäkuussa satamat ja lahdenpohjat täyttyvät rentoa hymyä huokuvista lomailijoista. Heinäkuu onkin veneilykuukausista vilkkain. Mutta heinäkuun molemmin puolin on kaksi jopa kolme kuukautta erinomaista veneilykautta. Purjehdus varhaiskevään hennossa viherryksessä tai syyskuun puuskaisilla vesillä on hyvä vaihtoehto keskikesän ruuhkaan. Ääriolosuhteet ovat kiehtovia. Niissä on jotain houkuttavaa. Kylmyys, pimeys ja sateiset tuulet luovat olosuhteet, joissa osaaminen, tekniikka ja varusteet asettuvat turvallisen veneilyn perustaksi. Kun perusta on kunnossa, purjehduksesta voi nauttia täysin siemauksin kirkkailla vesillä, raikkaassa säässä ja väljissä satamissa.

Naispurjehtijoiden vuoden 2015 teemana on koulutus. Perusveneilytietojen ja -taitojen hankkiminen on mahdollista seurassamme. Järjestämme monipuolista veneilykoulutusta, johon liittyy sekä teoriaa että käytännönharjoituksia. Myös omasta osaamisestaan voi antaa näyttöjä purjehduksilla. Taitava veneilijä kiinnittyy laituriin suunnitelmallisesti ja rauhallisesti. Hän huomioi paitsi tuuliolosuhteet myös naapuriveneen köydet. Kun kaikki tietävät tehtävänsä, ei kannella tarvitse huudella.

Veneen moitteeton kunto lisää veneilyn turvallisuutta ja mukavuutta. Keväällä veneet puunataan ja kiillotetaan. Ennen vesille lähtöä tarkistetaan, että vene on muutenkin kunnossa: moottori on huollettu ja että polttoainetta on riittävästi, sähköjärjestelmä on käyty läpi. Sähkölaitteet on tarkistettu ja huollettu. Lämmitysjärjestelmä testataan. Elektronisten laitteiden kytkennät tarkistetaan ja huolletaan. Kaasujärjestelmä ja siihen liitetyt laitteet käydään läpi ja huolletaan. Veneen tekniikkaan liittyviä huoltotöitä on paljon. Toimiva tekniikka on hyvä apu, se luo turvallisuutta ja lisää veneilyn nautittavuutta kaikissa olosuhteissa. Purjehduskautena voi nauttia telakalla vietetyistä tunneista.

Turvallisuuden noudattaminen on veneilyssä tärkeää. Vene voi olla ympäristönä haastava, olosuhteet vaihtelevat nopeiden säämuutosten myötä arvaamattomastikin. Merenkäynti sekä ahtaat, liukkaat kulkureitit vaativat tarkkaavaisuutta koko miehistöltä. Turvallinen veneily edellyttää osaamista, toimivaa tekniikkaa ja asianmukaista varustusta. Tällä yhdistelmällä pärjää hyvin niin heinäkuun helteillä kuin syyskuun puuskissakin. Vanha sanonta ”Toinen käsi laivalle, toinen itselle” on hyvä muistaa kaikissa olosuhteissa veneessä liikuttaessa.

Hyvää juhannusta ja turvallista purjehduskautta kaikille jäsenillemme perheineen ja ystävineen

Reija Kaira
Kommodori

Vieritä ylös