Olipas kesä!

kommodori-pia-siukosaari-pieni

Lapsuuden muistoissa kesät oli juuri tällaisia, loppumaton sarja aurinkopäiviä.
Kaikki varmasti saivat nauttia helteestä, sijoittui loma sitten mihin aikaan kesää tahansa.

Olosuhteet olivat samalla otolliset sinileväkasvustolle ja Suomenlahdella koettiinkin vuosikymmenen voimakkaimmat sinileväkukinnat. Pintalevälautat kattoivat pahimmillaan lähes koko Suomenlahden. Myös Saaristomeren ja Ahvenanmeren eteläosissa esiintyi runsaasti sinilevää pintalauttoina. Ahvenanmerta ylittäessä levää riitti koko matkan Ruotsista Suomeen asti

Jos tästä leväsurkeudesta jotain hyvää haluaa löytää, niin ehkä sen, että Itämeren tila nousi jälleen otsikoihin ja sekä yksityisiin että julkisiin keskusteluihin. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vähentää Itämeren kuormitusta. Suurimman vaikutuksen saa aikaiseksi muuttamalla elintapojaan kautta linjan luontoa vähemmän rasittavaksi. Lisäksi jokainen konkreettinen teko meren äärellä auttaa. Tiskataan maissa tai kannetaan tiskivedet maihin, kerätään saarenrannoille ajautuneet roskat ja vaihdetaan pesuaineet luontoystävällisiksi. Ehkä pieniä tekoja, mutta pienestä muutos alkaa.

Onnistuminen ei koskaan ole suuri askel, joka otetaan tulevaisuudessa. Se on pieni asken, joka otetaan nyt. (Jonatan Martensson)

Nyt onkin sitten erinomainen hetki alkaa valmistautua ensi kesän purjehduksiin; herkulliset suppilovahverot odottavat metsissä poimijaansa ja kuivaajaansa.

Oikein mukavaa syksyä – tavataan syysseminaarissa lokakuussa!

Pia Siukosaari
Kommodori
Naispurjehtiajat ry – Sailing Ladies

Vieritä ylös