Keväthuolto on jokavuotinen rituaali

Kevät on saapunut ja purjehduskausi lähestyy. Aurinko lämmittää ihanasti ja meri kutsuu seikkailuihin. Ennen kuin voimme nostaa purjeet ja lähteä tuulen vietäviksi, on taas purjeveneiden kevätkunnostusaika. Keväthuolto on tärkeä jokavuotinen rituaali, mikä varmistaa veneiden kunnon ja valmiuden uudelle purjehduskaudelle.

Kevätkunnostus aloitetaan yleensä veneiden perusteellisella pesulla ja puunauksella. Kevään lisääntyvässä valossa on hyvä tarkastella huolellisesti rungon muiden pintojen kuntoa ja, poistaa talven aikana kertyneet liat sekä vahata vene. Puhdistuksessa kannattaa käyttää harjoja, ympäristöystävällistä pesuainetta ja runsaasti vettä, jotta purjevene saadaan kiiltämään arvonsa mukaisesti auringonpaisteessa.

Seuraava tärkeä vaihe on tarkistaa ja huoltaa veneen tekniset osat. Purjeet, köydet ja nostolaitteet tarkastetaan, ja tarvittaessa kuluneet osat vaihdetaan uusiin. Purjeiden kunto tarkistetaan huolellisesti, jotta ne ovat valmiita kestämään tuulen voimaa ja ohjaamaan venettä oikeaan suuntaan. Lisäksi tarkistetaan ja huolletaan moottori, akut, navigointilaitteet ja muut veneen tekniset järjestelmät ja varusteet. Muistakaa myös tarkastaa paukkuliivien kunto ja patruunat.

Kevätkunnostuksen jälkeen myös sisustus saa viimeisen silauksen. Salonkiin lisätään mukavia tyynyjä, ja ikkunoihin ripustetaan verhot, jotka tuovat väriä ja viihtyisyyttä veneen sisätiloihin. Huolellisesti sisustettu vene tarjoaa miellyttävän oleskelu- ja lepopaikan pitkien purjehduspäivien aikana ja niiden jälkeen.

Purjeveneiden kevätkunnostus ei kuitenkaan ole pelkkää työtä, vaan se on myös yhteisön ja ystävien kanssa vietettyä arvokasta aikaa. Monet naispurjehtijat kokoontuvat telakointialueille ja satamiin tekemään kevätkunnostusta yhdessä. On ilo nähdä tuttuja kasvoja ja vaihtaa kuulumisia pitkän talven jälkeen. Työskentelyn lomassa pidetään toki myös taukoja, jolloin voidaan nauttia meren läheisyydestä, ihailla maisemia ja suunnitella tulevia purjehduksia.

Purjeveneiden kevätkunnostus on olennainen osa valmistautumista uuteen purjehduskauteen. Se on aika, jolloin veneet saavat kaipaamansa huoltoa ja hoivaa ja naispurjehtijat saavat vertaistukea ja hyötyliikuntaa.

Kun kevätkunnostus on tehty ja veneet ovat valmiina lähtöön, on se myös merkki siitä, että uusi purjehduskausi on alkamaisillaan. Veneet kiiltävät ja naisistot odottavat innokkaasti kesän seikkailuja vesillä. Kevätkunnostus tuo myös naispurjehtijoille varmuutta ja luottamuksen siitä, että he voivat nauttia purjehtimisesta turvallisesti ja täysin siemauksin.

 

Teksti: Hanna Kutschke, Mari Forsström
Kuvat: Mari Forsström

Vieritä ylös