Veneile ympäristöystävällisesti – Harmaavesien käsittelyn vinkkejä!

Hei veneilijä! Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, miten voisit olla ystävällisempi ympäröivälle luonnolle veneillessäsi? Et varmasti ole ainoa! Monet meistä rakastavat veneilyä, mutta voimme joskus unohtaa, miten tärkeää on suojella merta, vesistöjä ja ympäristöä, jossa liikumme. Erityisen tärkeää ympäristöystävällisessä veneilyssä on harmaavesien asianmukainen käsittely.

Harmaavedet ovat niitä jätevesiä, jotka ovat peräisin suihkusta, lavuaareista ja keittiöstä, poislukien vessan vesi. Harmaavesissä voi olla erilaisia kemikaaleja, kuten saippuoita ja öljyjä sekä ruoantähteitä ja muita jätteitä, jotka voivat olla haitallisia vesistöille. Esimerkiksi harmaavedessä olevat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, voivat aiheuttaa leväkukintoja ja lisätä happea kuluttavien bakteerien määrää, mikä vaikuttaa haitallisesti kaloihin ja muuhun eliöstöön. Harmaavesissä voi myös olla myrkyllisiä aineita, jotka vaikuttavat veden laatuun, sekä haitallisia mikro-organismeja, jotka voivat levitessään aiheuttaa tauteja sekä eläimille että ihmisille. Harmaavedellä on lukemattomia haitallisia vaikutuksia meren ja vesistöjen eliöstölle, ekosysteemille ja meille ihmisille.

 

Jotta voisit kantaa oman kortesi kekoon, meillä on sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit hallita harmaavesiä ja pitää meret ja vesistöt puhtaampina:

Valitse luontoa säästäviä tuotteita: Käytä biohajoavia pesuaineita ja shampoita. Nämä tuotteet ovat lempeämpiä vesistöille ja meriluonnolle ja vähentävät harmaavesien aiheuttamia haittoja.
Vähennä veden käyttöä: Pienillä muutoksilla voit vähentää harmaavesien määrää. Suihkuta nopeammin, kierrätä tiskivettä, ja hanki vesitehokkaat suihkupäät ja hanat. Jokainen pisara on tärkeä!
Asenna harmaaveden keräysjärjestelmä: Ihan yksinkertainenkin harmaavesisäiliö tai vaikkapa vain kanisteri voi kerätä harmaat vedet, ja voit tyhjentää sen asianmukaisesti maissa viemäriverkostoon tai imeyttää vedet maihin.
Hanki harmaaveden käsittelyjärjestelmä: Puhdistusjärjestelmä voi auttaa puhdistamaan harmaavedet ennen niiden laskemista luontoon. Se on erinomainen investointi!
Älä heitä ruokajätettä mereen ja vesistöihin: Ruokajätteet houkuttelevat ei-toivottuja eläimiä ja häiritsevät vesistöjen luonnollista tasapainoa. Hävitä orgaaniset jätteet asianmukaisesti satamassa.
Tunne paikalliset säännöt: Eri alueilla voi olla erilaisia säädöksiä harmaavesien käsittelystä. Tiedä alueesi säännöt ja noudata niitä – se on helppo tapa olla osa ratkaisua.
Hyödynnä saariston ja vesistöjen palveluja: Monista palvelusatamista löytyy tiskipaikkoja. Kerää tiskit koriin ja vie ne maihin tiskattavaksi, ja huolehdi, ettei tiskivedet valu suoraan veteen. Maahankin voi imeyttää harmaavedet.
Jaa tietoa: Kerro ystäville ja perheenjäsenille harmaavesien ongelmista ja niiden ratkaisemisesta. Tiedon jakaminen ja esimerkin antaminen on avain ikävien ympäristövaikutusten ehkäisemiseen. Lapsetkin oppivat oikean toimintatavan jo pienestä pitäen.

Veneily on meille intohimo, mutta se on myös mahdollisuus kunnioittaa ja suojella kauniita meriämme ja vesistöjämme. Jokainen pieni teko voi tehdä suuren eron, joten aloitetaan yhdessä tänään! Veneillään ympäristöystävällisesti ja annetaan myös tulevien sukupolvien nauttia upeasta luonnosta.

Nautinnollisia ja ympäristöystävällisiä veneseikkailuja sinulle!

 

Kuvat: Satu Westerholm
Teksti: Hanna Kutschke

Vieritä ylös