Turvallista veneilyä – Napsin koulutuksessa

Miten reittisuunnitelma tehdään, kuka väistää ja miten, mitä huomioit vapaassa ankkuroinnissa?

Turvalliseen veneilyyn liittyviä asioita opittiin ja kerrattiin kaksipäiväisessä veneilyn teoriakoulutuksessa Turun Vanhalla Raatihuoneella. Osallistujia oli yhteensä 18, Hyvinkäältä, Turun seudulta ja pääkaupunkiseudulta, kokeneita ja konkareita kertaamassa sekä noviiseja aloittamassa harrastusta. Kurssi oli jo neljäs Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n mallin mukainen Veneilijän perus- ja jatko-osan koulutustapahtuma seurassamme.

veneily-koulutusKoulutuksen keskeisiä aiheita olivat merenkulun säädökset ja tiivistetty navigoinnin tietopaketti. Karttatyöskentely reittisuunnitelmineen olikin haastavin ja mielenkiintoisin alue kurssilaisten mielestä. Sijainnin ja suunnan määrittäminen paperikartalla ovat navigoinnin perustaitoja, jotka unohtuvat helposti sähköisten paikanmäärityslaitteiden keskellä. Jokaisen veneilijän on kuitenkin kyettävä navigoimaan turvallisesti kaikissa tilanteissa. Paperikarttanavigointi ei sulje pois sähköisiä apuvälineitä vaan ne tukevat toinen toisiaan. Myös veneen käsittely, ankkurointi, voimalaitteet ja järjestelmät sekä veneilijän vastuuasiat ympäristöasioita unohtamatta kuin myös erikoistilanteiden hallinta tulivat kurssilla tutuiksi ja synnyttivät vilkasta keskustelua.

Intensiivisen viikonlopun ja tentin jälkeen kaikki jäivät odottamaan innolla käytännönharjoituksia ja kokeneemmat näytön antamista merellä. Näillä eväillä on mukava lähteä kesää kohti.
Lisätietoa veneilykoulutuksista koulutuspaallikko@naispurjehtijat.fi.

Kuvat
Reija Kaira

Kirjoittanut
Raija Alapeteri
NAPS koulutuspäällikkö

Vieritä ylös