Kesäpäivä Bågaskärissä 16.5.2015

DSC_0665_NaPS7

Kesäpäivä Bågaskärillä oli aurinkoinen ja lämmin. Osa saapui purjeveneillä, toinen puoli Inkoosta taksiveneellä. Päivästä muodostui hauska, rento ja iloisen energinen. Tutustuimme uusiin ihmisiin, vaihdoimme kesäsuunnitelmia. Bågaskärin lämpimät kalliorannat houkuttivat kävelylle. Silittelimme kallioiden niin sileitä ja niin rosoisia ja niin erivärisiä pintoja. Vartiotornista ihailimme auringossa kimmeltävää, sinisenä siintävää avomerta silmän kantamiin asti. Rentouttavaa!

DSC_0687

DSC_0688_NaPS4

Iloinen isäntämme Teemu Hotanen esitteli saaren toimintaa ja kertoi omasta elämästään saarella. Saarella on toiminut luotsiasema (1857 – 1930) ja merivartioasema (1954 – 2006). Tänä päivänä Bågaskäriä hallinnoi Meripelastuskeskus, joka tuli saarelle 1940. Vanha päärakennus on täysin remontoitu ja laajennettu nykyaikaiseksi, toimivaksi ja kauniiksi rakennukseksi.  Vanhasta rakennuksesta on jäljellä enää vain kivijalka. Uusi toimintakeskus otettiin käyttöön 2009. Meripelastuskeskus on vuokrannut saaren 30 vuodeksi alkaen vuodesta 2006. Turvallista ja luotettavaa!

DSC_0684_NaPS5

SONY DSC

Nuoren isännän Teemu Hotasen (33 v.) oma elämä saarella on työntäyteistä. Isännöinti ja huoltotyöt täyttävät Teemun päivät ympäri vuoden. Toimintakeskuksessa käy yli tuhat vierasta vuodessa. Saarella järjestetään Meripelastusseuran kursseja sekä Pelastuslaitoksen ja opiston sukellusleirejä. Lisäksi tiloja vuokrataan erilaisille sidosryhmille. Teemun käden jälki näkyy paitsi siistissä pihaympäristössä myös kauniissa ja modernissa rakennuksessa. Teemu oli täydentänyt sisustusarkkitehtien suunnitelmia omilla visualisesti herkillä väreillä ja esineillä. Teemun oma mahonkinen ”salonkivene” Birgit odotti lakkausta suuressa venevajassa.  Herkkää ja ihailtavaa!

DSC_0674_NaPS1

SONY DSC

Porkkalan Meripelastajat yllättivät meidät upealla aluksellaan Pv Aktialla. Saimme tutustua alukseen Pekka Yrttiahon (Porkkalan Meripelastusseuran varapuheenjohtaja) sekä Olli Postin (Aktian päällikkö) opastamina. Ohjaamossa on paikat neljälle miehistön jäsenelle sekä kahdelle koulutusvaiheessa olevalle jäsenelle. Pv Aktian navigointi- ja hallintalaitteet olivat vaikuttavia, ne edustivat merenkulun viimeisintä tekniikkaa. Messissä tutustuimme tiloihin, joissa voidaan hoitaa vaikeastikin loukkaantuneita potilaita alusolosuhteissa. Lopuksi laskeuduimme Aktian lämpimään, diesel -tuoksuiseen, mutta kuitenkin niin puhtaaseen konehuoneeseen. Konehuoneessa kaksi liki 500 kW:n V8 konetta (Scania) hohtivat lämpöisinä. Niillä aluksen nopeus voidaan tarvittaessa nostaa jopa 27 solmuun. Vakuuttavaa!

DSC_0677_NaPS2

DSC_0678_NaPS3

SONY DSC

SONY DSC

DSC_0681_NaPS6

Päivän päätteeksi Bågaskärin luksussauna tarjosi meille ihanille naisille pehmeät löylyt. Nautimme ikkunasta avautuvasta kauniista merinäkymästä, pesimme pois päivän pölyt ja virkistäydyimme terassilla. Puhetta riitti. Uskaliaimmat kävivät uimassa. Saunan päälle maistelimme eväitä Teemun tarjoamassa ruokailutilassa. Saimme käyttää suurtalouskeittiötä astioineen ruokien valmistamiseen samoin kuin pihan tehokasta kaasugrilliä. Iloiset ihmiset tekivät tunnelman!

SONY DSC

SONY DSC

Inspiroiva päivä, mielenkiintoinen kohde! Kiitos mukana olleille!

Terveisin Reija

Teemun kommentti jälkikäteen:
”Hyvä, että oli onnistunut retki. Siltä se vaikuttikin. Tervetuloa pistäytymään laiturissa, kun ohi ajatte =)”

 

Kuvat: Kirta Leppo ja Reija Kaira

Vieritä ylös