Voittoisa Veera

Rohkeutta, treeniä ja halu menestyä. Siinä 14-vuotiaan Veera Kaakisen resepti, kuinka tulla menestyväksi jollapurjehtijaksi.

Naispurjehtjat palkitsivat Veera Kaakisen Zoom8-luokan ranking-sarjan parhaana tyttöpurjehtijana Opti ja Zoom8 -gaalassa lokakuussa. Neljä vuotta purjehtinut Veera oli sarjansa paras tyttö ja itse asiassa voitti myös kaikki pojat eli oli koko sarjansa ykkönen. Marjaniemen purjehtijoissa 10-vuotiaana aloittanut Veera edustaa nyt Nyländska Jaktklubbenia eli NJK:a.
– Aloitin optarilla ja purjehdin vuoden verran kadettisarjaa, jonka jälkeen siirryin Optirankingiin vuonna 2013. Samana syksynä vaihdoin sitten myös Zoom8 -luokkaan. Kauden 2014 purjehdin Zoom8-luokkaa ja nyt syksyllä siirryin Laseriin. Tällä hetkellä purjehdin siis Laser Radialia.

Veera innostui purjehtimisesta alun perin perheensä kautta.
– Isäni on purjehtinut pienestä asti ja minä kuljin vauvasta saakka mukana jokakesäisillä perhepurjehduksilla. Veera on alusta saakka kisannut paljon ja tällä kaudella kisapäiviä kertyi jo yli kolmekymmentä.
– Kisoja on paljon. Tänä vuonna olin 13 kisassa Suomessa ja ulkomailla. Tällä kaudella kiersin Zoom8 -luokan arvokisoja ja olin mukana muun muassa PM-, EM- ja MM-kisoissa. Osallistuin myös muutamaan kansainväliseen regattaan.

Menestyminen vaatii paljon treeniä. Lajiharjoittelua on noin 3-4 kertaa viikossa ja sen päälle tulevat kisat ja leirit.
– Tänä vuonna vesilläolopäiviä oli yhteensä noin 130. Sen lisäksi tulevat tietysti vielä erilaiset fysiikkatreenit, joita on esimerkiksi talvella noin 12 tuntia viikossa.
Jollaharrastuksen suosio on kasvanut Suomessa koko 2000-luvun ja useissa seuroissa on nykyisin aktiivista junioritoimintaa. Tällä hetkellä vielä poikia on määrällisesti enemmän, mutta tyttöjen lukumäärä on ollut koko ajan kasvussa. Nuorien menestyjien esimerkki kannustaa myös tyttöjä kilpailemaan.
Veeran mielestä purjehtimisessa on parasta uuden oppiminen, ulkoilmassa oleminen sekä kisaaminen.
– Tavoitteeni on kehittää itseäni monipuolisesti urheilijana sekä menestyä maailmalla.

Vieritä ylös