Sailjet-purjehdus

Naispurjehtijat pääsivät koepurjehtimaan Sailjet-alusta Naantalissa syyskuisena perjantaina. Kippari Kari Ulvio luotsasi ladyt omin käsin veneen kannelle.

IMG_3635_NaPS

Vene on komeat 40 jalkaa ja mastoja on kaksi, mutta hetkinen, missä on puomi? Sailjet on varustettu kuunaritakilalla, se purjehtii kevyessä tuulessa ilman varsinaista isoa. Mastot ovat hiilikuitua, ja ne voidaan tarvittaessa kaataa ilman nosturia. Sain kokeilla pinnaohjausta omalla vuorollani ja saatoin huomata kevyestä etenemisestä kuinka nopeaa meno olisi hiukankin kovemmalla tuulella. Rullagenuat mahdollistavat etenemisen myötäisessä tuulessa. Opin kuitenkin, että paattiin voidaan haluttaessa asentaa puomi joka mahdollistaa luovimisen. Kari Vahteran suunnittelemassa veneessä sitä ei tarvita, sillä vene on suunniteltu tilaajalle henkilökohtaisesti omien toiveiden mukaan.

IMG_3901_Maarit

IMG_3636_NaPS

Tuulta oli illansuussa vain kevyt väre veden pinnalla, silti vene lipui purjeilla 3 solmun vauhtia kohti Naantalin aukkoa.Etenimme purjeilla kohti auringonlaskua, kunnes tuuli tyyntyi kokonaan. Auringon sillalle ei jääty oleilemaan, seuraavaksi taittoköli veivattiin pienemmäksi ja kapteeni nosti peräsimen ylös. 300 hv kone jyrähti käyntiin, ja ohjauspinna vaihtui rattiin. Muutamassa minuutissa olimme taas vanhan kaupungin edustalla, vauhtia oli jopa 20 s/h. Laituriin tulo kävi vauhdilla ja helposti, veneen ohjattavuus ja käännettävyys on vaivatonta muun muassa ison potkurin ja vahvan koneen ansioista.

 

IMG_3637_NaPS

Olen kokemusta rikkaampi päästyäni Sailjetin kyytiin; purjehduksen ja moottoriveneen ominaisuudet voi yhdistää näinkin elegantisti. Kiitän hienosta illasta veneen omistajaa ja suunnittelijaa sekä naispurjehtijoita seurasta. Rannan tuntumassa Naantalista löytyvä aidon tunnelmallinen Villa Randala tarjosi hivelevän pehmeät löylyt hirsisessä aittasaunassa. Iltapalaksi oli herkullinen pasta-salaattiateria sekä paljon silmänruokaa patinoituneessa miljöössä, jossa nuori isäntäväki itse myös asuu. Tätä paikkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla illanviettoon tai vaikka kokoukseen!

IMG_3885_Maarit

Marjatuuli Aittokallio

 

Kuvat: Reija Kaira, Maarit Jaanti

Vieritä ylös