Saimaalla naiset suorittavat SPV:n hyväksymän veneilijätutkinnon

SPV:n koulutuslinjaus on yltänyt vuonna 2019 Savoon asti. Ensimmäiset henkilöt jotka saivat suoritettua Saimaan alueella Veneliljäkurssin (Navigointi 1, Venetekniikka sekä purjehdusnäyttö vesillä) olivat kaikki naisia. SPV:n kouluttajana olen heistä erittäin ylpeä.

Naiset olivat hyvin innokkaita opiskelemaan, vaikka helppoa se heille ei ollut, sillä teorian osuus ja erityisesti kartan kanssa työskentely olivat uutta. Suunnittelin heille kurssin, joka sopi jokaisen aikatauluun ja lähtötasoon. Tapasimme muutaman kerran harjoitellaksemme yhdessä opittuja taitoja ja ohjatakseni seuraavaa opiskelujaksoa. Alkuvuodesta osittain itsenäisen opiskelun, mutta myös ohjauksen avulla saivat naiset lopulta Navigointi 1 –kurssin kasaan.

Myöhemmin keväällä kurssi jatkui Venetekniikan parissa ja suoritettua koetta juhlittiin Kuopion Pursiseuran koulutuspäällikön, Antti Iiren kanssa. Hän tuli onnittelemaan naisia ja nuoria henkilökohtaisesti. Nuorimmat heistä olivat 16- ja 17-vuotiaita.

Kesällä sää suosi meitä vesillä, jolloin sain kunnian opettaa naisille purjehduksen perusteet SPV:n suunnitelman mukaisesti. Niinpä he elokuussa suorittivat myös purjehdusnäytön ja saivat lopuksi Veneilijäkurssin tutkinnon SPV:ltä.

Samoin jatkoin opetusta vielä muutaman miehen kanssa täydentäen Kuopion Pursiseuran Skuutti-kurssin teoriaopintoja ja käytännön harjoituksia vesillä. Lopulta hekin suorittivat Veneilijäkurssin SPV:n linjauksen mukaan.

Opetuksen myötä he saivat rohkeutta purjehtia Saimaalla – jotkut merelläkin, Kroatiassa – osa lähti kilpailemaan Kallavedelle ja jotkut ostivat jopa oman veneen.

Parasta nähdä innostuneita uusia purjehtijoita vesillä.

Rosemarie Pennanen

Vieritä ylös