Seuraa pinkkiä!

Nekin naispurjehtijat, jotka eivät ole olleet kovin kiinnostuneita kilpapurjehduksesta, seuraavat nyt silmä kovana Team SCAn täysnaisistoa, joka osallistuu Volvo Ocean Race (VOR) -maailmanympäryspurjehdukseen. Viime lauantaina alkanut kilpailu kestää yli yhdeksän kuukautta, jonka aikana merimaileja kertyy lähes 40.000 merimailia.

Suomalaisten naispurjehtijoiden on helppo samastua tähän Ruotsin lipun alla purjehtivaan tiimiin siksikin, että yhdeksi keskeiseksi arvoksemme on valittu ympäristönsuojelu: SCA-tiimi kantaa hyvää huolta ympäristöstämme. Tiimin tukena onkin ruotsalainen hygienia- ja metsätuoteyritys SCA. SCA on valittu yhdeksi maailman eettisimmistä yrityksistä, ja se on listattu myös Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksiin.

Täysnaisistoja on kilpailussa ollut ennenkin, mutta vasta nyt Team SCAn naisistolla on todellisia mahdollisuuksia kisassa, koska heillä on yhtä hyvä rahoitus ja koulutus kuin muilla kilpailijoilla. Aiemmat naisistot ovat kärsineet puutteellisen rahoituksen ja koulutuksen lisäksi siitä, että naisten voimat eivät olleet riittäneet isojen veneiden käsittelyyn. Nyt näitä ongelmia on kyetty ratkomaan ja ainakin kisan alussa naiset ovat näyttäneet pinkkiä perälautaa miehistöille.

Mukaan SCA-tiimiin haki yli 400 naista eri puolilta maailmaa, valituista vain muutamalla on aiempaa kokemusta juuri tästä kilpailusta, mutta purjehdusmeriitit ovat kovat. Naisiston kova koulutus kisaa varten on kestänyt puolitoista vuotta.

Suomalaisille VOR on tullut tutuksi muun muassa Whitbread Round the World Racena. Suomen lipun alla kilpailleista parhaiten on pärjännyt vuosien 1985-86 kilpailussa Fazer Finland, jonka kipparina toimi Michael ”Mikki” Berner, kun miehistö saavutti kolmannen sijan kisassa. Myös olympiavoittaja Thomas Johanson on purjehtinut 2008-09 ruotsalaisen Ericsson 3 -veneen miehistössä.

Tiimin ensimmäinen vuosi:

Voit seurata pinkkiä menoa VORin sivuilta (linkki yllä) tai ladata mobiililaitteeseesi sovelluksen, josta näet päivitetyn tilanteen noin kolmen tunnin välein.

Team SCA Facebookissa.

 

Kuvat: Volvo Ocean Race

Vieritä ylös