Naispurjehtijat Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla

Naispurjehtijat kävivät tutustumassa Pohjoismaiden suurimpaan jätevedenpuhdistamoon HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon ja siihen, mitä tapahtuu, ennen kuin jätevedet päätyvät puhdistettuna merelle Katajaluodon lähelle.  Jätevedenpuhdistamovierailu tarjosi paljon tietoa mukana olleille ja valotti asioita, joita ei välttämättä arjessa tule edes ajateltua.  Itse jätevedenpuhdistusprosessi on pitkälle automatisoitu ja siinä tarvitaan mekaanisia, kemiallisia ja biologisia menetelmiä. Niiden avulla jätevedestä saadaan puhdistettua roskat sekä pääosa orgaanisesta aineesta typestä ja fosforista, jopa hukkalämpö otetaan talteen ennen puhdistetun veden laskemista avomerelle.  Sivutuotteena lietteestä tehdään biokaasua ja multaa. Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua.

Kuten kuvista näette, viemäreihin päätyy paljonkin sinne kuulumatonta. Kuitenkin ehkä eniten ajattelua herättävin asia oli se, miten jäteveden puhdistamoon tuleva typpikuorma on noussut pääkaupunkiseudulla suhteellisesti väestönkasvua enemmän.
Typpikuormaa nostaa erityisesti proteiiniin syönnin lisääntyminen. Proteiinia syödään nykyään liikaa ja ylimääräinen proteiini, mitä keho ei pysty hyödyntämään poistuukin kehosta virtsan mukana jäteveteen. Vaikka jätevedenpuhdistamo saa poistettua typestä lähes 90% – päätyy sitä silti Itämereen kiihdyttäen sen rehevöitymistä.

Nappaatko kaupasta proteiinirahkan välipalaksi tai noudatatko muuten hyvin proteiinipitoista ruokavaliota? Ei ehkä kannattaisi, jos Itämeren hyvinvointi on prioriteettilistalla korkealla. Yleensä proteiinin saantisuositus täyttyy syömällä tavallista ruokaa. Itämerenystävän ruokavaliossa syödäänkin lautasmallin mukaan ja muistetaan, että proteiinia löytyy lautasmallin kaikilta sektoreilta, myös täysjyväviljoista, siemenistä, pähkinöistä ja kasviksista. Proteiinia saa siis niin kasvi- kuin eläinperäisistä tuotteista. Kasviperäisiä vaihtoehtoja kannattaa hyödyntää proteiinin lähteenä myös siksi, että lihatalous on myös yksi suurimmista Itämeren rehevöittäjistä.

Kuvat: Marja Rinne
Teksti: Mari Forsström
Lähde: HSY:n julkaisu ”Proteiinin liikasyönti rehevöittää Itämerta”

Vieritä ylös